Als je het gevoel hebt dat je korte verhaal, essay of gedicht klaar is (of “klaar” voor nu), is een van de eerste stappen die je als beginnend schrijver kunt nemen, proberen het gepubliceerd te krijgen in een literair tijdschrift. Als beginnend schrijver heeft publiceren in een tijdschrift voordelen, maar ook de ervaren schrijvers plukken de vruchten van dergelijke uitgaves door in beeld te blijven.
Wat is een literair tijdschrift?
Literaire tijdschriften zijn paperback- of online verzamelingen van korte werken van opkomende en professionele schrijvers. Het primaire lezerspubliek van literaire tijdschriften bestaat uit schrijvers en mensen die actief zijn in literaire kringen, die het werk bekijken om te zien welk creatief terrein hun collega-schrijvers bestrijken en om opkomende nieuwe schrijfstemmen te ontdekken. Op sommige literaire tijdschriften moet je je abonneren om ze te kunnen lezen, maar er zijn ook bladen die je gratis kunt inzien, zoals Elders literair. Achter de tijdschriften zit doorgaans een zeer ervaren, hardwerkende redactie die hun werk veelal onbezoldigd doen. Vaak werken ze bij een uitgeverij of hebben ze een sterk lijntje met een uitgever, waar jij als schrijver door te publiceren van kan profiteren.
Waarmee moet je rekening houden als je gepubliceerd wilt worden in en literair tijdschrift
Belangrijk is natuurlijk of je schrijfwerk voldoende niveau heeft om goedgekeurd te worden door de redactie van het tijdschrift. De schrijver zal zich moeten verdiepen in de inhoud en eventuele thema’s van het medium. Past de inhoud van je verhaal niet in het blad, dan zul je een negatief antwoord krijgen terwijl het niveau van je werk voor een ander tijdschrift wel publiciteitswaardig is. Als tip geef ik dan ook : doe dus vooraf goed onderzoek naar de tijdschriften. Lees je in en voel aan waar ze naar op zoek zijn. Soms kun je gratis enkele stukken lezen, zoals bij Papieren Helden. Als ze niet gratis zijn kun kijken of je een proefabonnement kunt nemen, zoals bijvoorbeeld bij De Gids.
Naar welk literair tijdschrift zal ik mijn verhaal insturen?
Elk literair tijdschrift heeft zijn eigen voorkeuren, karakter en doel. Sommige tijdschriften publiceren graag een algemeenheid van literaire stijlen. Anderen hebben specifieke instructies zoals het publiceren van nieuwe of historisch gemarginaliseerde stukken, zoals Holland historisch tijdschrift. Ieder literair tijdschrift heef zijn eigen thema’s of sfeer. Bekende tijdschriften zijn onder andere: Tirade en De Revisor.
Het is belangrijk om de richtlijnen van het tijdschrift goed door te lezen, zoals de eisen voor opmaak (lettertype, lettergrootte, wel of niet inspringen en wel of geen witregels gebruiken tussen alinea’s, hoe en welke aanhalingstekens je mag gebruiken.
Ik heb een zeer leuke ervaring met het tijdschrift Twist, voor ongewone verhalen. Ze benaderden me om een verhaal te schrijven als hostwriter. En ik schreef een onalledaags verhaal, “Tien millimeter”, dat zich volgens de hoofdredacteur Marc Kerkhofs leende voor een extra creatieve opmaak. Dit zorgde voor een fantastisch resultaat. Het verhaal kwam nog beter uit de verf. Dat is een wisselwerking die er ook kan ontstaan als je goed samenwerkt met een redacteur. Een ervaren schrijfcoach die zelf ook heeft gepubliceerd in tijdschriften kan je helpen je tekst op een zodanig niveau te krijgen dat het publiciteitswaardig wordt en je advies geven over bij welk tijdschrift je een kans maakt om gepubliceerd te worden.
Voordeel van publicaties in literaire tijdschriften
Publiceren in een literair tijdschrift leidt vaak tot meer mogelijkheden. Het kan een gouden ticket zijn tot uitgeven van je werk bij een uitgeverij. Bij publicatie in een literair tijdschrift kom je dus in beeld bij lezers, medeschrijvers én uitgevers. Een opgebouwd portfolio van publicaties kan je in beeld brengen bij een uitgeverij. Het kan dus een ‘golden ticket’ zijn naar je droom om je werk via een uitgeverij in de boekwinkels te krijgen.
Voorbereiding van je literaire werk tot een publicatie
De voorbereiding van je publicatie zal je veel leren. Zeker als je met een schrijfcoach ‘aan de gang gaat.’ Je moet opvallen tussen de vele teksten die een literair tijdschrift aangeboden krijgt. Het is vaak vechten om je stuk door een redactie te krijgen en het op te laten nemen in hun komende uitgave. De tekst wordt vaak nog tussen de redacteur en de schrijver heen en weer geschoven. Deze nauwe samenwerking vormt een goede leerschool voor de opkomende schrijver. Als je tekst goed genoeg is en het tijdschrift publiceert jouw verhaal, dan is er de euforie! Jouw werk wordt nu gezien als waardevol door je publicatie.
Volgende stap na je literaire publicatie(s) in een tijdschrift?
Als je een langer schrijfwerk hebt, zoals een novelle of een roman, en je hebt er een selectie uit gepubliceerd (als uittreksel of als zelfstandig werk) dan heb je dubbel profijt van je publicatie: het vestigen of bevorderen van je publicatieverleden en het verkrijgen van zichtbaarheid voor het grotere project wanneer het wordt gepubliceerd. Iedereen die je korte werk leuk vindt, zal eerder geneigd zijn het volledige boek te kopen.
Is je ultieme doel een boek publiceren? Is je boek nog in de maak terwijl je wordt benaderd als gevolg van je publicatie(s), maak je geen zorgen; je laat de uitgever weten dat je eraan werkt en dat je contact zult opnemen zodra je de vereiste eerste hoofdstukken of het hele manu-script in orde hebt. (Als dat een leugentje om bestwil is, laat dit dan de een stok achter de deur zijn om aan een boekproject te beginnen of het boek te herzien dat in de la ligt weg te kwijnen!).
Een publicatie in een literair tijdschrift zal je financieel niets opleveren, maar de echte waarde is dat je werk een plaats heeft gekregen, die waardering zal opleveren en je in beeld bent als serieus literair schrijver.
Een portfolio opbouwen van publicaties
Een publicatieportfolio opbouwen en vervolgens laten zien kan de weg banen naar grotere publicaties die je wel geld opleveren. Zelfs een enkele publicatie in een gerenommeerd tijdschrift laat de literaire wereld zien dat je werk en jijzelf kansrijk zijn, de moeite waard, en dat je de capaciteiten, het inzicht en de noodzakelijke vaardigheden hebt om dit punt in je schrijverscarrière te bereiken.
Het is geen sinecure om je werk op het punt van publicatie te krijgen. Om je voor te bereiden op een veelbelovende publicatietoekomst moet je veel tijd en moeite steken in het ontwikkelen, trainen en bedreven raken in een aantal vaardigheden op hoger niveau, niet alleen als schrijver maar ook als zakelijke professional om jezelf en je werk voor te bereiden om het door de juiste deuren te krijgen. Een schrijfcoach kan je daarbij helpen, net als het aanpassen van je verhaal aan de parameters die een bepaald tijdschrift hanteert. Je moet ook je inhoud aanpassen aan het karakter en de vereisten van het aantal woorden van elk tijdschrift (een stuk van 2500 woorden bewerken tot een stuk van 1500 woorden om te voldoen aan de criteria van een tijdschrift is een kick en een van de meest uitdagende creatieve inspanningen die een schrijver kan doen).
Wat kan een schrijfcoach en/of redacteur voor je betekenen als je wilt publiceren in literaire tijdschriften?
Als je je schrijfcarrière serieus wilt beginnen, is publiceren in literaire tijdschriften de eerste, en vaak beste en meest natuurlijke stap naar een spannende toekomst. Misschien ben je nu nog in opkomst, maar als je er veel werk en zorg in stopt, zul je snel genoeg je naam steeds weer gedrukt zien. En dan … dan begint de echte magie voor jou als auteur. Dus het inschakelen van een professionele redacteur en/of schrijfcoach is zeker iets om over na te denken als je de stap neemt om je in de poel van publicaties te werpen.